HPGK

HPGK MOCK TEST

HPGK MOCK TEST

HPGK for HPPSC Examinations. Himachal Pradesh General Studies – Himachal Pradesh History, Geography, Polity, Culture and Economy Multiple Choice Questions for all Himachal Pradesh Examinations.

HPGK
HPGK

1.Minjar fair is held in which of the following districts?

[A] Chamba
[B] Kangra
[C] Kullu
[D] Shimla

Correct Answer: A [ Chamba ]

Notes:
Minjar fair is a famous fair which is held in Chamba district every year92.

2. Central Potato Research Institute is located at which place?

[A] Dharamshala
[B] Chail
[C] Bemloe
[D] Manali

Correct Answer: C [ Bemloe ]

Notes:
Central Potato Research Institute is located at Bemloe (Shimla) in Himachal Pradesh93.

3. Who was the first Governor General of India to visit Shimla?

[A] Lord Ripon
[B] Lord Mayo
[C] Lord Lytton
[D] Lord Amherst

Correct Answer: D [ Lord Amherst

]Notes:
Lord Amherst was the first Governor General of India to visit Shimla94.

3. Mian Chu-Chu and Vaid Surat Singh were the leaders of a revolt that took place in ______?

[A] Sirmaur
[B] Bilaspur
[C] Dhami
[D] Mandi

Correct Answer: A [ Sirmaur ]

Notes:
Mian Chu-Chu and Vaid Surat Singh were the leaders of Pajhota movement that took place in Sirmaur in 194295.

4. When was Bilaspur state merged with Himachal Pradesh?

[A] 1953
[B] 1954
[C] 1955
[D] 1956

Correct Answer: B [ 1954 ]

JOIN US ON OUR FACEBOOK PAGE

Notes:
Bilaspur state, which was not willing to merge with Indian Union in 1947, finally merged with Himachal Pradesh in 195496.

5. Who was the founder of Kullu state?

[A] Tomar Pal
[B] Vaid Prakash
[C] Bihangmani Pal
[D] Jagat Singh

Correct Answer: C [ Bihangmani Pal ]

Notes:
Bihangmani Pal founded the Kullu state and made Naggar as his capital.97.

6. Which Raja of Sirmaur shifted his capital from Rajban to Kalsi?

[A] Udit Prakash
[B] Karam Prakash
[C] Shyam Prakash
[D] None of the above

Correct Answer: A [ Udit Prakash ]

Notes:
The old capital of Sirmaur was Rajban. Udit Prakash shifted his capital from Rajban to Kalsi98.

7. Who introduced Buddhism in the Lahaul Spiti district of Himachal Pradesh?

[A] Padmabhushan
[B] Padmasambhan
[C] Padmanand
[D] None of the above

Correct Answer: B [ Padmasambhan ]

Notes:
Padmasambhan, who was a missionary,visited Lahaul-Spiti in the 8th century and introduced Buddhism in the Lahaul Spiti district of Himachal Pradesh99.

8. Kala Top Wild life sanctuary is located in which place?

[A] Mandi
[B] Lahaul
[C] Una
[D] Chamba

Correct Answer: D [ Chamba ]

Notes:
Kala Top Wild life sanctuary is located in Chamba district of Himachal Pradesh100.

9. Pin Valley National Park is located in which district of Himachal Pradesh?

[A] Lahaul Spiti
[B] Chamba
[C] Mandi
[D] Kangra

Correct Answer: A [ Lahaul Spiti ]

Notes:
Pin Valley National Park containing many rare animals such as Snow Leopard is located in Lahaul Spiti district.

COMPUTER GK

GK MOCK TESTS

Also Read- HPGK MOCK TEST, HPGK MOCK TEST-1, GK QUIZ MOCK TEST-1,

INDIAN GEOGRAPHY, PHYSIOGRAPHY OF INDIA, INDIAN RIVER SYSTEM,

GENERAL SCIENCE

महात्मा बुद्ध के बारे में जानें

पझोता आन्दोलन-1942क्या था मंडी षड्यंत्र

सूर्य ग्रहण कैसे होता है , जाने क्या थी काल कोठरी की घटना, धामी गोली काण्ड,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!