GK MOCK TEST

GK MOCK TEST

GK MOCK TEST

GK Mock Test  – Mock Test checks the level of our preparation  any kind of competitive examinations  that the aspirants are preparing. GK Mock Test will help the students preparing for UPSC/SSC/PSC/States Allied Services and Other Competitive Examination. So guys keep scrolling  this website(www.nokarino.com)  and you will get very valuable information for your competitive exams. All THE BEST.

GK MOCK TEST
GK MOCK TEST
  1. Who among the following is the author of oldest surviving Prakrit grammar Prākrita Prakāśa?

[A] Pingala
[B] Yaska
[C] Vararuchi
[D] Shaunaka

Correct Answer: C [ Vararuchi ]

Notes:
The oldest surviving Prakrit grammar is Vararuchi’s Prākrita Prakāśa, whose date is debated.

2. Who among the following was the 23rd Jain Tirthankara ?

[A] Nemi Natha
[B] Mahavira
[C] Parshvanath
[D] Malinath

Correct Answer: C [ Parshvanath ]

Notes:
Parshvanath was the twenty third Jain Tirthankara. He was a Kshatriya and son of Ashvasena, King of Banaras (Varanasi).

JOIN US ON OUR FACEBOOK PAGE

3. The famous book ‘Brihat Katha’ was written by__?

[A] Gunadhya
[B] Sarva Varman
[C] Panini
[D] Radhagupt

Correct Answer: A [ Gunadhya ]

Notes:
The famous book ‘Brihat Katha’ was written by Gunadhya, who was the great scholar in the court of Satvahana King Hala.

4. Who presided Second Buddhist Council?

[A] Mahakassapa
[B] Vasumitra
[C] Moggliputra Tissa
[D] Sabakami

Correct Answer: D [ Sabakami ]

Notes:
The second Buddhist Council took place at Vaishali in 383 BC. It was presided by Sabakami under Kalasoka of Shisunga dynatsy to settle down dispute between two opposing groups of monks of Vaishali and Patliputra and monks of Kausambi and Avanti regarding the code of discipline.

5. In which Buddhist Council, Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana sects?

[A] First Buddhist Council
[B] Second Buddhist Council
[C] Third Buddhist Council
[D] Fourth Buddhist Council

Correct Answer: D [ Fourth Buddhist Council ]

Notes:
Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana in the Fourth Buddhist Council.

6. Gautma Buddha’s mother ‘Mahamaya’ belongs to which tribe?

[A] Pala
[B] Gupta
[C] Kushan
[D] Koliya

Correct Answer: D [ Koliya ]

Notes:
Gautma Buddha’s mother ‘Mahamaya’ belonged to Koliya tribe and she married Suddhodhana, who was a king of Sakya clan. The Sakya and Koliya ruled on opposite banks of the Rohni river in current Rupendehi District of Lumbini, Nepal. Both of them were republics

7. The cotton cloth worn by Indians had a brighter white colour than any cotton found elsewhere. This view was recorded by __?

[A] Alexander
[B] Megasthenes
[C] Nearchus
[D] Pliny

Correct Answer: B [ Megasthenes ]

Notes:
Megasthenes – an ancient Greek historian and diplomat, author of an account of India, the Indica, in four books. He was sent by the Hellenistic king Seleucus I on embassies to the Mauryan emperor Chandragupta Maurya. He wrote that the dress worn by the Indians was made of cotton of a brighter white colour than any cotton found elsewhere.

8. Which among the following is not among Ashtamahasthanas?

[A] Lumbini
[B] Rajgriha
[C] Vajrayana
[D] Taxila

Correct Answer: D [ Taxila ]

Notes:
The holy places where the four principal events of the Buddha’s life took place are Lumbini (birth), Bodh Gaya (Enlightenment), Sarnath (First Sermon), Kusinagar (Death took place). Apart from these four places, there are another four holy places viz. Sravasti, Rajgriha, Vaishali and Vajrayana, these eight holy places are known as Ashtamahasthanas.

9. Viratnagar, capital of Matsya mahajanpada located in which region ?

[A] Malwa
[B] Peshawar
[C] Jaipur
[D] Bundelkhand

Correct Answer: C [ Jaipur ]

Notes:
Jaipur Viratnagar, capital of Matsya mahajanpada located near present Jaipur. It was used as a hiding place by Pandavas during 13th year of their exile.

10. Which of the following was a tax imposed on temporary tenants during the Gupta period?

[A] Uparikara
[B] Mahapratihara
[C] Udranga
[D] Vata-Bhuta

Correct Answer: A [Uparikara]

11. Notes:
During the Gupta period, two new agricultural taxes appear in Gupta inscriptions which are known as Uparikara and Udranga. ‘Uparikara’ was probably a tax imposed on temporary tenants and ‘Udranga’ was probably a  water tax or a sort of police tax.83.

11. Vapi, Tadaga, and Dirghula refer to which of the following during the Gupta period?

[A] Tanks
[B] Canals
[C] Rivers
[D] None of the above

Correct Answer: A [Tanks]

Notes:
During the Gupta period lots of canals were constructed not only from rivers but also tanks and lakes. The tanks were variously called as the vapi, tadaga, and dirghula, according to their sizes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!