computer gk

COMPUTER GK FOR JOA EXAM-6

COMPUTER GK FOR JOA EXAM-6

Computer GK FOR JOA EXAM-6-– These questions are very important for JOA, Clerk , Bank Clerk, Insurance, SO and other exam where one’s computer knowledge is tested. In this article important questions are given those can be asked in different competitive examinations.

computer gk
COMPUTER GK FOR JOA EXAM-6

1. Who invented Compact Disc?

Ans : James T Russel


2. Which day is celebrated as world Computer Literacy Day?
Ans : December 2


3. Who invented Java?
Ans : James A Gosling


4. Longhorn was the code name of ?
Ans : Windows Vista


5. Who is known as the Human Computer of India?
Ans : Shakunthala Devi

JOIN US ON OUR FACEBOOK PAGE


6. What is mean by Liveware?
Ans : People who work with the computer


7. Which computer engineer got Nobel Prize for literature in 2003?
J.M. Coetzee


8. ‘Weaving The Web’ was written by…..
Ans : Tim Burners Lee


9. What is Beta Test?
Ans : Trial test of a computer or software before the commercial launch


10. ‘Do no evil’ is tag line of ……
Ans : Google


11. First Indian cinema released through internet is …..
Ans : Vivah


12. Rediff.com was founded by…..
Ans : Ajith Balakrishnan and Manish Agarwal


13. What is the extension of PDF?
Ans : Portable document format


14. Mows is a type of mouse for …….. people
Ans : Physically handicapped people


15. Expand RDBMS?
Ans : Relational Data Base Management System


16. Difference engine was developed by…..
Ans : Charles Babbage


17. Orkut.com is now owned by ……
Ans : Google


18. World’s first microprocessor is …..
Ans : Intel 4004


19. What is SQL?
Ans : Structured Query Language


20. What is the expansion of COBOL?
Ans : Common Business Oriented Language


21. What is the expansion of SMS?
Ans : Short Message Service


22. Which IT company’s nickname is ‘ The Big Blue ‘ ?
Ans : IBM


23. What is the full form of  IEEE?
Ans : Institute of Electric and Electronic Engineers


24. Who developed COBOL?
Ans : Grace Murry Hopper


25. Email was developed by……
Ans : Raymond Samuel Tomlinson (Ray Tomlinson)

HPGK MOCK TEST, HPGK MOCK TEST-1, GK QUIZ MOCK TEST-1,

INDIAN GEOGRAPHY, PHYSIOGRAPHY OF INDIA, INDIAN RIVER SYSTEM,

GENERAL SCIENCE

महात्मा बुद्ध के बारे में जानें

पझोता आन्दोलन-1942क्या था मंडी षड्यंत्र

सूर्य ग्रहण कैसे होता है , जाने क्या थी काल कोठरी की घटना, धामी गोली काण्ड,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!